Jõhvi saab toidukapi
PRESSITEADE
23.12.2024
Ida-Virumaa esimene toiduringluskapp paigaldatakse Jõhvi
27. detsembril kl 11 avatakse Jõhvis esimene kogukondlik toiduringluskapp Ida-Virumaal. Päikesepaneelidega varustatud toidukapp on kolmeteistkümnes omataoline Eestis.
Jõhvi vallavanem Maris Toomel peab toiduringluskapi jõudmist Jõhvi oluliseks sammuks kogukonna jätkusuutlikkuse ja sotsiaalse heaolu edendamiseks. “Toiduringluskapp võimaldab jagada ülejäävat toitu, vähendades nii toidujäätmeid ning aidates neid, kes seda vajavad. Valla ootused on, et kapp leiab aktiivset kasutust, suurendab teadlikkust toidujäätmete vähendamise tähtsusest ning aitab luua hoolivamat kogukonda,” märgib Toomel.
Jõhvi kogukonna eestvedajad lõid toidukapi linnatoomiseks MTÜ Kapist Välja, mis asub koordineerima ja korraldama kohalikku toiduringlust. Algatuse eestvedaja Kadi Luuri märgib, et toiduringluskapp on käegakatsutav lahendus, kuidas toidu raiskamist koheselt ning efektiivselt vähendada ja kaasata kogukonda ühtse eesmärgi nimel. Tema sõnul on algne kontseptsioon seotud säästliku mõtteviisi viljelemisega, mis tähendab, et toiduringluskapp on suunatud kõigile inimestele. Luuri kutsub üles koostööle nii toidukäitlejaid kui kõiki linnakodanikke, et anda oma panus kohalikku toiduringlusesse. Kommunikatsiooni korraldatakse sotsiaalmeedias, facebooki lehel Toiduringlus Jõhvis, kuhu on juba kogunenud enam kui 800 kaasamõtlejat.
Jõhvi toiduringluskapi ehitusele panid õla alla taastuvenergia tootja Sunly, Jõhvi vald, Liisbet Betoon, Jako Trans. Ehituse teostas GlobeDry. Kaasrahastus tuli Euroopa Liidu Õiglase Ülemineku Fondist “Ida-Viru piirkondlikud algatused” projekti raames.
Toidukapp paigaldatakse aadressile Hariduse tn 3a, Jõhvi linn.
Toiduringluskapi näol on tegu hübriidkapiga, mis võimaldab jahekapil saada jahutuseks vajalik energia ka päikesepaneelidest. Toiduringluskapi on väljatöötanud kodanikualgatus Roheline Vald MTÜ, mis töötab välja ja viib ellu kestliku arenguga seotud algatusi. Toiduringluskapi kontseptsioon on soliidne, ilmastiku- ja kasutajakindel, avalikku ruumi stiilselt sobiv toidukapp, mis motiveeriks toitu väärtustama kõiki kogukonnaliikmeid.
- 2021. aastal Keskkonnaministeeriumi tellitud toidukao uuringust selgus, et Eestis tekib 167 000 tonni toidujäätmeid aastas.
- Toidujäätmetest poole ehk ligikaudu 84 000 tonni moodustab raisku läinud toit ehk toidukadu.
- Kogu toidutarneahela jooksul Eestis raisatud toidu väärtus kokku on hinnanguliselt 164 miljonit eurot aastas.
- Kestliku arengu eesmärk on vähendada 2030. aastaks jaekaubanduse ja tarbijate tekitatud toidujäätmeid poole võrra elaniku kohta.