Elurikkus aias, mullas ja taldrikul

Dr. Clarissa Pinkola Estés on öelnud, et Maaema kõige ohustatum liik on inimese hing.
“Meil ei ole ajast puudu, vaid elust igas minutis.”

Kolmas permakultuuri seminar pakkus elamusi vaimule ja maitsemeeltele. Selle eest hoolitsesid elurikkuse uurija Marian Nummert ning taimetark Maret Allikas.

Aeg: 12. juuni kl 10-12:30

Koht: Padise kloostri valitsejamaja ja tarbeaed

Seminaril oli põimitud teooria ja praktiline kogemus järgnevalt:

  • ühendame ekraani mikroskoobiga ning vaatleme elurikast ning monokulutuurselt haritavat mulda. Mis toimub elusas mullas?
  • elurikkuse disain aias – kuidas teha vähem ja rohkem märgata?
  • kuidas toime tulla muutustega ühiskonnas keerulistel aegadel?
  • Maret Allikas viib meid jalutuskäigule Padise kloostri valitsejamaja aeda ja ümbrusesse. Märkame ja korjame toidulauda rikastavaid taimi ja vilju maapinnalt, puudelt ja põõsastelt.
  • Fermenteeritud taimede degusteerimine. Jah, meie ümber on ka maitsvaid kappareid!
  • Taimedest maitsvad suupisted, seemnesnäkk, toorleib ja hummus.
  • Eelmistel aastatel rajatud toidusalu ning ürdispiraali vaatlus ja kohendamine.
Elurikkus aias, mullas ja taldrikul, Marian Nummert

Permapeenarde – ürdipeenra ja toidusalu vaatlus

Permapeenrad. Lühike video ürdispiraali vaatlusest.

Maret Allikas. metsikud taimed toidulaual

Marineeritud musta leedri marjad, võilillenutid ja hapendatud karulauk.

TÄNAME

Marian Nummert, Mariani permakultuur, koolitaja

Maret Allikas, taimetark, koolitaja, Instagram

Padise klooster – koolitusruum ja metsikult kaunis tarbeaed

Padise kastell – lauaseade

Evelyn Ainlo – toorleivad seminarile, toortoidu ja elustiili grupp

Christel Ilves, Käesalu pagarikoda, tume ciabatta

Ecomari – hummus: kikerhernes, trühvliõli, oliivõli, laim, must sool, pipar

Rohelise valla tiim

Lääne-Harju vallavalitsus – seminari aitas teostada MTÜ-de toetusmeede

Osalejaid oli tulnud järgmistest paikadest: Kuusalust, Viljandist, Sauelt, Türisalust, Märjamaalt ja Tallinnast. Lääne-Harju paikadest on enim inimesi Laulasmaalt (7) ning esindatud ka Ohtu, Pae, Padise, Paldiski, Lohusalu, Rummu, Niitvälja, Keila-Joa, Tuulna, Vilivalla, Kulna ja Määra.

Kogutud taimetarkust aiast leitud taimedest: taimi ja õisi kasutada salatites, toidukaunistamisel; mida õrnem õis, seda jahedam olgu keedetud vesi, milles teha tõmmist / teeks.
teelehe õisik – kasutada kui sparglit, harilik tõlkjas e rakvere raibe – õisi kasutada salatites, hautada, praadida, omleti sees kasutada jms, angervaks – punakas vars sobib küpsetistesse, maitsestamiseks, põneva maitsega, pärna vesivõsud – noored lehed, salatisse, toiduvalmistamisel kasutada, jalakas – noored õisikud seemnetega salatisse, teeks, metsmaasikas – õienupud, lehed; sireli õied, kortslehe õied – salatisse ja toitudesse; kortslehe õisikud– salatisse, toitudesse, noorem malts – salatis, pestos; puulehti saab kasutada taldrikuna, alusena.

Taimede marineerimine: pista taimed purki, lisa 1:1 õunaäädikas (või muu maitsega) ja oliivõli (või muu õli), suhkur (mesi), sool (meresool), sobivaid maitseaineid, (sinepiseemneid vms). Kohapeal oli maitsmiseks marineeritud võilille nupud (enne õie lahtiminemist korjata), nõges ning musta leedri marjad. Fermenteeritud taimedest oli kohapeal maitsmiseks karulauk.

elurikkus aias
roheline vald
roheline vald

Evelyn Ainlo toorleibade tutvustus:

Evelyn Ainlo: toorleiba saab teha kahte moodi: võib teha ka vedelama segu et blenderil kergem oleks ja määrida kas kuivati paberile või ahjuplaadile kui ahi on reguleeritav 48 kraadi juures. Ja siis võib tükeldada ja ümber keerata, teiselt poolt kuivatada. Pätsi puhul tuleb teha tihedam segu, seda võib ka nii, et segada toortatra jahu või chi seemned veel juurde, et paksem tainas saaks ja siis võrmida päts ja lasta sellel natuke tiheneda. Siis viilutada ja kuivatada.

VAATA SIIT ESIMEST ROHEVALLA SEMINARI: https://rohevald.ee/toidusalu-rajamine-vaikeaeda/

VAATA SIIT TEIST ROHEVALLA SEMINARI: https://rohevald.ee/urdispiraali-rajamine-permakultuuri-jatkuseminar/

Lääne-Harju valla kooli ja lasteaia õpetajale oli seminaril osalemine TASUTA

Fotod raamatust “Metsapoole maitsed, taimed ja toit” Maret Allikas, Margit Välja, Hele-Mari Alamaa

Marian Nummerti tegemistega saab kursis olla ja ammutada uut infot SIIN

Maret Allika tegemistega saab olla kursis SIIN

Seminari korraldab MTÜ Roheline Vald.

Seminar saab toetust Lääne-Harju valla MTÜ-de toetusmeetmest.

roheline vald

Roheline vald MTÜ

Targa Valiku Praktikum

Lääne-Harju vald