
25. aprillil avati Valgas esimene Valgamaa kogukondlik toiduringluskapp. Päikesepaneelidega varustatud toidukapp on neljateistkümnes omataoline Eestis.
Valga asevallavanem Maarja Mägi hindab kogukondliku toiduringluskapi jõudmist Valga linna oluliseks sammuks nii jätkusuutlikkuse kui sotsiaalse heaolu edendamiseks. “Vallavalitsusel väga hea meel, et selline toiduringluskapp on Valga linna jõudnud. Meie soov on, et kogukondlikul tasandil hakatakse aina enam mõtlema, kuidas piirkonnas toidukadu vähendada ja ülejäävat omavahel jagada.” Mägi tõi esile haridusasutusi, kus jääb aegajalt toitu üle. “Nüüd on võimalus ülejääv koolitoit operatiivselt kogukonnale ümberjagada,” märgib Mägi viidates toidukapile, kuhu avamisürituse ajaks oli jõudnud koolipäevast ülejäänud supp.
Valga toidukapi tegevusi asub koordineerima kohalik MTÜ Valga Abikeskus, mille esindaja Carolyn Korp märkis, et toidukapp võimaldab efektiivselt ja vahetult toiduringlust korraldada. Korp kutsus kohalikke üles toidukappi aktiivselt kasutama – nii tooma ülejäävat kappi kui ka ise toitu ringlusse võtma. Tegu ei ole sotsiaalse projektiga, samas on toit kõigile oluline ühisosa. “Sinu väike tegu võib kellegi päeva muuta,” pani Korp kohalikele südamele.
Valga toiduringluskapi ehitusele pani õla alla taastuvenergia arendaja ja tootja Sunly, kes on seni toetanud 12. toidukapi valmimist kolme aasta jooksul. Sunly tuulepargi projektijuht Sander Lõuk tõi välja, et taastuvenergia arendaja eesmärk puhta energia tootmise kõrval on panustada kohaliku kogukonna jaoks olulistesse teemadesse. “Osaliselt päikeseenergial toimiv toiduringluskapp on praktiline viis, kuidas saame toetada inimeste igapäevaelu ja aidata kaasa toiduraiskamise vähendamisele,” märkis Lõuk.
Infovahetus kappi toodud toidust toimub sotsiaalmeedias Facebooki lehel “Valga toiduringlus”, kuhu on loetud tundidega liitunud ligi 200 liiget.
Toidukapp paigaldati aadressile Kungla 37B, Valga linn.
Toiduringluskapi näol on tegu hübriidkapiga, mis võimaldab jahekapil saada jahutuseks vajalik energia ka päikesepaneelidest.
Toidukapi on väljatöötanud kodanikualgatus Roheline Vald MTÜ, mis töötab välja ja viib ellu kestliku arenguga seotud ideid. Toiduringluskapi kontseptsioon on soliidne, ilmastiku- ja kasutajakindel, avalikku ruumi stiilselt sobiv toidukapp, mis motiveerib toitu väärtustama kõiki kogukonna liikmeid. Valga toidukapp on 14. selletaoline Eestis.
- 2021. aastal Keskkonnaministeeriumi tellitud toidukao uuringust selgus, et Eestis tekib 167 000 tonni toidujäätmeid aastas.
- Toidujäätmetest poole ehk ligikaudu 84 000 tonni moodustab raisku läinud toit ehk toidukadu.
- Kogu toidutarneahela jooksul Eestis raisatud toidu väärtus kokku on hinnanguliselt 164 miljonit eurot aastas.
- Eesti kestliku arengu eesmärk on vähendada 2030. aastaks jaekaubanduse ja tarbijate tekitatud toidujäätmeid poole võrra elaniku kohta.