Mikrobioomil on väga tähtis osa üldise hea tervise säilimisel, sest hinnanguliselt 90% haigustest saab seostada soolestiku ja mikrobioomiga. Öeldakse, et soolestik on inimese teine aju ja see pole niisama sõnakõlks. Tõepoolest mõjutab see, mis toimub soolestikus nii enesetunnet, meeleolu, keskendumis- ja õppimisvõimet kui ka seda, mille järgi tekivad isud. Lisaks immuunsüsteemi reguleerimisele, sõltub ka mikrobioomist toitainete vabastamine, toidu seedimata osakeste lagundamine ning anti-toitainete lagundamine.
Probiootikum tuleneb ladinakeelsest sõnast „pro bios“, mis tähendab elu heaks ning just probiootiliste toitude tarbimine aitabki mikrobioomi tasakaalus hoida.

AEG: 04. mai 2025 10-12:30, Laulasmaa, Kogukonnamaja
Sihtrühm: Laulasmaa ja lähipiirkond
Lektor: Rain Kuldjärv
Rain Kuldjärv on töötanud üle viieteistkümne aasta TFTAK-is, kus viinud läbi erinevaid sensoorse analüüsi katseid, treeninud ja juhtinud kohalikku paneeli ning koolitanud tööstuse spetsialiste ja erinevate toidukonkursside komisjoniliikmeid, näiteks Eesti Parima Toiduaine komisjoni ja Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärgi komisjoni.
Raini teadus- ja arendustöö üks peasuundasid on fermentatsioon. Tema sulest on valminud ka populaarne raamat „Fermentatsioonist – ausalt ja avameelselt“, mis sai Aasta Parim Kokaraamat 2023 tiitli ning ilmus 2024 ka inglise keeles eesmärgiga tutvustada Eesti toidukultuuri laiemale ringile.
Hapendamine on tänuväärne praktika, kuidas toiduaineid ressursisäästlikult ja tervisele kasulikult säilitada.
Ajakava: 9:50 kogunemine
teooria: hapendatud viljade mõju organismile – mikrobioomi seos tervisega
Hapendatud köögiviljade ja kimchi maitsmine
Praktiline töötuba, käärime käised üles ja fermenteerime endale koju erinevaid vilju, küsimused ja vastused.
Hapendamise praktikumiks palume kaasa võtta:
Lõikelaud ja nuga, vahetusjalanõud; soovi korral ka oma põll ; välisjalanõud jäävad välisukse juurde.
Eelnevalt desinfitseeritud purgid kaanega; võimalusel oma aedviljad, karulauk vm, mida soovite hapendada enda jaoks või mida leiate keldrist veel eelmisest sügisest;
Kui Teil pole vilju kaasa võtta, siis mingi kogus mitmeid vilju on meil pakkuda hapendamiseks ka kohapeal. Selleks puhuks võtke kaasa mõned ca 200 ml purgid, et saaksite siiski ka praktilise hapendamiskogemuse ja hiljem tulemust maitsta.
Kohapeal pakume joogiks kampuchat, mille maitsmiseks palume kaasa võtta oma joogipits. Kohapeal ühekordseid nõusid ei jagata ja keegi musti nõusid hiljem pesema ei jää 🙂
Hapendamiseks sobib näiteks paprika, kaalikas, sibul, suvikõrvits, karulauk, lillkapsas, kurk, kirsstomatid, redis, rooskapsas, ananass, õun, ananass.
Töötuba on osalejale tasuta. Korraldajal on õigus piirata osalejate arvu ruumi täitumisest johtuvalt. Töötoas osalemiseks tuleb eelnevalt osalemine registreerida:

Töötuba rahastab MTÜ Roheline Vald läbi Sotsiaalministeeriumi starteegilise partnerluse meetme.